Medierea


Medierea este procesul bazat pe respect reciproc in care fiecare parte lucreaza in vederea ajungerii la o  solutie favorabila, intr-un cadru confidential, cu ajutorul mediatorului neutru.

 

Partile detin controlul: isi aleg in mod liber mediatorul, definesc totalitatea problemelor, genereaza optiuni de rezolvare, astfel incat,  la finalul medierii  sa fie capabile sa identifice calea favorabila stingerii conflictului.

 

Dupa prima intalnire cu mediatorul partile informate, deci in cunostinta de cauza, vor decide daca este oportun sa incheie contractul de mediere. Vointa partilor va fi cea care hotaraste si alte aspecte: ziua sedintei, durata medierii, timpul afectat fiecarei luari de cuvant, implicarea unor experti sau a altor persoane ce pot ajuta la solutionarea conflictului. Sedintele de mediere vor fi stabilite de comun acord, in timp ce sedintele de judecata se desfasoara la o data si o ora impuse unilateral.

 

Mediatorul nu isi va putea impune propriile pareri sau solutii insa, prin mijloace specifice, profesioniste, va ajuta partile sa ajunga, intotdeauna, la acea rezolvare agreata bilateral ca fiind optima.

 

Medierea este un proces voluntar: partile pot declara oricad incheiata medierea.

 

In cadrul oricarui proces in fata instantei, judecatorul, in urma unui sir de termene, urmareste completarea celor mai mici detalii din dosar, aplica llitera legii ajutat de intima convingere si hotaraste. Hotararea judecatoreasca va fi impusa de indata ce va ramane "definitiva si irevocabila". O parte va castiga, cealalta va pierde... insa amandoua partile isi vor fi irosit resursele devenind dusmani, invrajbindu-se, adesea chiar in timpul procesului cand au fost nevoite sa adune probe pentru o dreptate, in acceptiunea multora, relativa.  In multe cazuri hotararea nu-i multumeste, dar, trebuie sa o accepte.

 

 

 

 

 

 

 

pagina urmatoare >

Handcrafted by Equartis.com
All rights reserved Dana Giurginca
Membru